Pagina's

17 september 2013

Fiscaal voordeel zakelijke e-auto blijft

Voordeel kan oplopen tot enkele duizenden euro's

Elektrisch rijden is voor ondernemers interessant. Niet alleen om daarmee het bedrijf te vergroenen, maar ook vanwege de lage brandstofkosten. De aanschafkosten van e-auto's zijn nog wel hoger, maar met de fiscale regelingen MIA en Vamil wordt ook dat kostenplaatje aantrekkelijker!


De troonrede op Prinsjesdag gaf misschien nog niet zoveel lichtpuntjes voor 2014, maar de fiscale duurzaamheidsregelingen MIA en Vamil blijven bestaan.

Werking van de regelingen

Ondernemers die investeren in duurzame productiemiddelen kunnen via de MIA (Milieu-investeringsaftrek) tot 36 procent van de investeringskosten extra aftrekken van de fiscale winst. Met de Vamil kunnen bedrijven zelf bepalen wannéér ze die duurzame investeringen afschrijven; dat levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Ook als even geen winst

In deze crisistijden maken bedrijven niet altijd winst. Het mooie van de MIA/Vamil is dat er ook gebruik van kan worden gemaakt als het bedrijf tijdelijk geen winst maakt. Zie daarvoor dit filmpje van Agentschap NL.

Aanvragen

De fiscale voordelen kunnen worden aangevraagd bij Agentschap NL. De aanvraagprocedure is tamelijk eenvoudig, maar wees wel op tijd (binnen drie maanden na bestelling van de auto). Meer informatie via de website van Agentschap NL.

Nawoord: bijtelling

Enige tijd geleden leek de fiscale bijtelling voor elektrische auto's per 1 januari 2014 omhoog te gaan van 0% naar 7%. Slecht nieuws voor mensen die hun e-auto leasen. Gelukkig heeft staatssecretaris Frans Weekers die verhoging afgezwakt naar 4% bijtelling (plug-in hybrides zoals de Prius komen wel op 7%).