Pagina's

5 juli 2013

Plaatsen nieuwe oplaadpunten in Noord-Holland en Flevoland begonnen!

Groeispurt naar duizend laadpunten ingezet

Op vrijdag 5 juli namen bewoners in Almere en Haarlemmermeer de eerste twee nieuwe oplaadpalen voor elektrische auto’s in gebruik. Zij stonden via een live beeldverbinding in contact met een volle raadszaal van de gemeente Haarlemmermeer, waar het startschot werd gegeven voor de uitrol van 1.000 oplaadpunten voor de provincies Noord-Holland en Flevoland. Een van de gelukkige gebruikers is bewoner Niels Burgman, die als eerste zijn elektrische BMW aan de nieuwe laadpaal kon zetten. “Afgelopen tijd moest ik steeds naar mijn ouders om de auto te laden, dus ik ben blij dat ik nu vlakbij huis terecht kan!”

Markt en overheid werken samen
De nieuwe oplaadpunten komen net op tijd. Bij gemeenten in de Provincies Noord-Holland en Flevoland was afgelopen maanden een stuwmeer ontstaan van aanvragen voor een oplaadpunt in de straat. Gemeenten wisten tot voor kort echter niet goed hoe dat aan te pakken, en hoe de palen te financieren. Om op korte termijn aan de vraag naar oplaadpunten te voldoen organiseerde MRA-E een aanbesteding voor 200 oplaadpunten. De combinatie Nuon/Heijmans is geselecteerd om oplaadpunten te plaatsen en drie jaar lang te beheren. Het is de eerste keer dat overheden en markt door gezamenlijke financiering voor nieuwe laadpunten zorgen. Zo wordt het voor gemeenten eenvoudig en betaalbaar om palen te plaatsen en kan de groei van elektrische auto’s worden gefaciliteerd. Mark Schreurs van het groene autoleasebedrijf Mister Green: “Toen we werden gevraagd mee te doen heb ik geen moment geaarzeld, want veel van onze klanten zitten te springen om een laadpunt in de straat, en veel gemeenten blijken dat in hun eentje niet te kunnen regelen.”

Bekijk ook dit prachtige filmpje (met een voice-over van Derek de Lint)


Volgende stap
Aanvullend wordt in de loop van 2013 een Europese aanbesteding georganiseerd voor 800 oplaadpunten. Met in totaal 1.000 oplaadpunten kan de komende jaren worden voldaan aan de vraag naar palen in de provincies Noord-Holland en Flevoland. Elisabeth Post, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland is enthousiast over deze ontwikkeling: “Als de publiek-private bundeling van krachten op deze manier doorzet, loopt het aantal laadpunten en elektrische auto’s over enkele jaren in de tienduizenden. Dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de economie. Het doel moet immers zijn dat elektrisch rijden in principe door de markt gaat worden gedragen, en met zulke aantallen voertuigen komt dat doel in zicht. Het geeft een tevreden gevoel dat wij als overheid het noodzakelijke steuntje in de rug hebben kunnen geven.”

Kijk voor meer foto's van 5 juli 2013 op onze photostream bij Flickr.
De bovenstaande video is in het Nederlands en Engels te zien op het MRA-E Youtube kanaal.