Pagina's

17 juni 2013

Met spoed 200 extra laadpunten

Eerste stap naar 1.000 oplaadpunten in Noord-Holland en Flevoland

Om aan de toenemende vraag naar elektrische oplaadpunten in de provincies Noord-Holland en Flevoland te voldoen heeft MRA Elektrisch onlangs 200 openbare oplaadpunten aanbesteed. Daaruit is de combinatie Nuon/Heijmans geselecteerd om de palen te plaatsen en drie jaar lang (mogelijk oplopend tot 6 jaar) te beheren. Inclusief groene stroom voor de gebruikers. De oplaadpalen worden mede mogelijk gemaakt door gezamenlijke financiering van de provincies Noord-Holland en Flevoland, de stadsregio Amsterdam en enkele marktpartijen. Daarnaast steunt ook de Green Deal met het Rijk de uitrol van oplaadpunten in de regio. Begin juli worden de eerste palen geplaatst.

Meer oplaadpunten hard nodig
Bij veel gemeenten in de provincies Noord-Holland en Flevoland liggen aanvragen van bewoners (en bedrijven) die op korte termijn een openbaar oplaadpunt nodig hebben. Het is voor losse gemeenten meestal geen kostenefficiënte optie om de oplaadpalen zelf te realiseren. Uitzondering is de gemeente Amsterdam die al met een eigen aanbesteding in hun oplaadpunten voorziet. Daarom besloot MRA Elektrisch tot een aanbesteding van 200 oplaadpunten, waar gemeenten in de regio tegen betrekkelijk geringe kosten uit kunnen putten. Overigens is dat nog maar het begin. In de loop van 2013 organiseert MRA-E een Europese aanbesteding voor nog eens 800 oplaadpunten. Met in totaal 1.000 oplaadpunten kan voorlopig worden voldaan aan de toenemende vraag in de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Primeur 
Het is de eerste keer dat overheden en marktpartijen op deze manier hun krachten (financieel, kennis en organisatie) bundelen om nieuwe laadpunten te verzorgen. Zo wordt het voor gemeenten eenvoudig en betaalbaar om de palen te plaatsen, en kan de groei van elektrische auto’s onverminderd doorgaan. Het model is ook toepasbaar in andere regio’s, en daar blijkt al veel belangstelling voor!

Meer informatie?
Christine van ’t Hull, Metropoolregio Amsterdam Elektrisch, 06 51 914 135